Fanatizm

Funda Kocatürk'ün kaleminden...

04.01.2016 20:54:21
244
OKUNMA
Funda Kocatürk
Antalya / Muratpaşa
Ege Üniversitesi

Sonun başlangıcı: Fanatizm…

 

Fanatizm, “Bir felsefi, siyasal, ideolojik görüşe veya bilimsel iddiaya karşı sorgu ve eleştirisiz tam teslimiyet; bir görüş veya tavrın şiddete bile başvuracak ölçüde savunuculuğunu yapmak; benimsenen bir görüş, düşünce veya tavrın tartışmaya açılmadan, bütün eleştirilerin dışında tutularak savunulmasıdır.”

Fanatik düşünceli insanlar, kendi düşüncelerini dikkatle izleyemeyen ve  inançlarıyla bunları aşırılığa, uç noktaya vardıracak kadar kendinden geçen insanlardır. İnsanlar din, siyaset, sağlık, para, spor ve başka birçok konuda fanatik olabilir. Fanatizmle ilgili bazı örnekleri ele alalım…

 

Para fanatizmi…

İnsanlar para konusunda fanatik olursa, çok para kazanma hırsı ile, çok paraya sahip olma dürtüsüyle yaşar. Bazı insanlarınsa para konusunda fanatikliği cimrilik biçiminde görülür. Cimri olanlar, yaşamını para biriktirerek geçirirler; ama parayı kaybetmekten korktukları için asla tadını çıkaramazlar. Para kazanma hırsıyla yaşayanlar ise, aşırı hırsın insan yaşamında açtığı birtakım hasarlarla karşı karşıya kalabilirler. Çok zengin ya da çok güçlü kimselerin aramızdaki en mutlu kişiler olmadığını hepimiz biliyoruz. Makul miktarda bir güç ve para, bununla birlikte iyi bir eğitim herkes için olması arzu edilendir.

 

Sağlık fanatizmi…

Sağlık fanatiği olan insanlar açlıktan ölene dek diyet yapabilir,birkaç yüz gram yağ almaktan öyle korkarlar ki anoreksi hastası olana kadar diyet yaparlar ve bunun sonucu da ne yazık ki ölümdür,

Fanatik düşünceli insanlarda eksik olan şey ölçülülüktür.Bu tip insanlar bir düşünceye,bir duruma bağlılıklarını öylesine ileri götürürler ki,ne süreç ne de sonuç umurlarındadır.Onlar için önemli olan tek şey, düşünce ve eylemlere teslimiyettir.

 

Kendini yakma eylemi…

Kendini ateşe vererek intihara kalkışma fanatik bir eylemdir. Kendini yakan insanın etrafına, alevlerin bir insanı tüketişinin korkunç görüntüsüne çaresizlik ve dehşet içinde bakakalan bir kalabalık toplanır. Bu nasıl bir eylemdir? Böyle bir davranışın ardında nasıl bir dinamik vardır? Bundan daha dramatik bir durum olabilir mi? Hem bu tür bir protesto hareketi nezaman etkili olmuştur? Tarihte, bu insanlar davaları için yandılar diye, hangi politika değişmiştir,kim bu yolla amacına ulaşabilmiştir? Bu insanların topluma mesajı aslında, ‘’Ben kendime insan olarak değer vermiyorum.’’dur. Bu fanatik eylemler mantığı aşar ve ödül olarak da hiç bir şey sunmaz.Kendini yakmak en büyük protesto ya da en büyük fedakarlık olabilir; ama bu aynı zamanda kendini hiçe saymak, kurban etmek eylemidir ve hiçbir dava bu yazgıya değmez. Bu yolla hiç kimse olağanüstü amaçlara ulaşamaz.

 

 

 

Protesto gösterileri…

Demokratik toplumlarda protesto gösterileri ve yürüyüşleri en doğal haktır; ancak bir protesto başkalarının haklarına, mallarına, yaşamına saldırı şeklinde ise bu bir protesto değildir. Fanatik protesto grupları mantıklı hareket etmezler. Kendilerine ve başkalarına zarar vermekten kaçınmazlar. Fanatikler hiç düşünürler mi acaba,öfke ve şiddet kısa tatmin dışında, kendilerine nasıl bir getiri sağlamıştır? Bir mala en önemlisi bir cana verdikleri zararın vicdani muhasebesini yapma yetisinden neden bu denli yoksundurlar? Yeryüzünde hangi dava,hangi inanç,bir insan canından daha önemlidir?

Dünyanın asilere ve devrimcilere ihtiyacı vardır.Ama ciddi devrimcilerle fanatik devrimcileri de birbirinden ayırt etmek gerekir. Öfke ve şiddetten gücünü alan ve insanı merkeze koymayan eylemler peşinde olanlar mı gerçek devrimler gerçekleştirebilirler, yoksa tutarlı, mantıklı ve insancıl bir ideal peşinde olanlar mı?

 

İnanç fanatizmi: Tarikatlar…

Medeniyetin başlangıcından beri din tarikatları vardır. Bu tarikatlar, modern toplumlarda bile varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar. Tarikat üyeleri, toplumsal olarak kabul edilmiş dinsel hareketlerin ve alışılmışın dışında davranan kişilerdir. Tarikatları, belirli bir inanç çerçevesinde, liderini hiç eleştirmeyen, kendisine sorgusuz sualsiz itaat eden müritlerden oluşan bir topluluk olarak da tanımlayabiliriz. Tarikat üyeleri, kendi yetişkin kapasitelerinin farkında olmayan kişilerdir. Onlar; kendisinin özel kurallarına uyduğu taktirde onu sevecek, kollayacak bir baba figürünün kanatları altına girerler ve kendi benliklerini yok sayarlar. Diğer bir ifadeyle, tarikat üyeleri,baba figürüne  kulluk eden kişilerdir. İnsanların kendilerini bir tarikat liderine adayıp, onlara muazzam servetler kazandırmaları, üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken bir konudur.

 

Tüm bu fanatik düşünce biçimleri ve fanatik eylemlerin, aklımız ve mantığımızla bir değerlendirmesini yaptığımızda, kendimize sormamız gereken en önemli soru şu olmalıdır: Hangi fanatik düşünce ve eylem bana ve insanlığa bir yarar sağlayabilir?

 

Sevgiyle…

Funda Kocatürk

Funda’s

www.facebook.com/fundaa.kocaturkk

https://twitter.com/funndas

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER


YORUMLAR